Parohia Inaltarea Domnului English Romana

CALAUZA ORTODOXA
IN FAMILIE SI SOCIETATE

         Mamele gravide, care merg sa nasca nespovedite, neimpacate si neimpartasite, savarsesc un mare pacat, caci se lipsesc de Trupul si Sangele lui Hristos, tocmai acum cand sunt intre viata si moarte si cand pot primi Sfintele Taine cel mai usor. Preotii sunt primii datori, impreuna cu nasele, mamele si soacrele, sa sfatuiasca pe sotiile tinere cum sa se pregateasca pentru nastere, dupa randuiala Bisericii Ortodoxe. Fiecare preot trebuie sa tina o evidenta duhovniceasca in parohia sa referitoare la cate familii are, cati dintre cei casatoriti sunt sau nu cununati religios, ce mame anume sunt insarcinate, cand trebuie sa nasca si daca sunt sau nu pregatite pentru impartasanie inainte de nastere.

         Care este prima grija a femeilor gravide care merg la maternitate sau nasc in familie ?
         Prima lor grija, dupa impartasanie, este sa pregateasca pe asistentele medicale care ajuta la nastere si pe moase - unde este cazul - , ca nu cumva sa moara copilul nou-nascut nebotezat, daca este slab si nu poate fi salvat cu viata. Asistentele trebuie, de fapt, sa fie invatate de preotul spitalului cum sa boteze la nevoie pe orice copil, care este amenintat sa moara la maternitate. Adica sa-i puna un nume si sa-l stropeasca cu aghiasma dinainte pregatita sau cu apa curata, de trei ori in chipul crucii, rostind cuvintele: Se boteaza robul lui Dumnezeu (numele) in numele Tatalui, Amin; si al Fiului, Amin; si al Sfantului Duh, Amin. Asistentele si rudele mamei lauze vor raspunde inaintea lui Hristos, daca moare vreun copil nebotezat la spital sau acasa. Daca copilul scapa cu viata, peotul completeaza Botezul si ii face Mirungerea, fara a-l mai cufunda in cristelnita.

         Ce trebuie sa faca fetele tinere care raman gravide din desfranare ?
         Sa rabde cu barbatie rusinea si ocara de la parinti si rude, ca un canon pentru pacatul facut. Apoi sa se spovedeasca la un preot, sa implineasca tot canonul dat, iar inainte de nastere sa primeasca Sfanta Impartasanie si sa aiba credinta in Dumnezeu ca vor naste un copil sanatos si ca li se va ierta pacatul savarsit.
         Cine ajuta o tanara gravida si fara barbat si o incurajeaza crestineste sa nu deznadajduiasca, nici sa-si ucida copilul, acela face o mare fapta buna si i se iarta multe pacate, caci salveaza de la moarte si osanda doua suflete - si al mamei si al copilului. Iar cine indeamna astfel de tinere la avort, acela este ucigas de oameni si este oprit de cele Sfinte pana la zece ani.

         Ce trebuie sa faca femeia casatorita care ramane gravida din desfanare cu barbat strain ?
     Cel mai important lucru este sa nu-si ucida copilul, prin avort sau pe alta cale, oricine ar fi tatal copilului. Apoi, cu mare cainta si lacrimi sa se marturiseasca la duhovnic, sa primeasca cu smerenie canonul dat si sa nasca copilul, dupa randuiala, fara a descoperi in public pacatul ei. Dupa nastere, sa ramana neimpartasita de cele Sfinte sapte ani de zile sau cat va hotari duhovnicul ei.

         Dar femeia vaduva sau divortata, care ramane gravida din pacat, ce trebuie sa faca ?
         La fel sa procedeze si ea. Sa-si marturiseasca pacatul la duhovnic cu lacrimi si cainta, ca inaintea lui Dumnezeu. Apoi sa ceara canon aspru, sa nasca copilul si sa-l creasca crestineste. Ostenela si jertfa pe care o va face cu nasterea si cresterea copilului, in vaduvie si in durere, pana cand acesta va ajunge mare, ii va fi canon de iertare si de mantuire pentru pacatul facut.
         Nasterea si cresterea copiilor fara tata, aduce iertare si bucurie mamelor care i-au zamislit din pacat ...Rugati-va in fiecare zi ca si cum ar fi pentru ultima data!

rugaciuni

STIRI

  • Saptamana aceasta preot slujitor este Parintele Paroh Constantin Misu.

Home  |   Contact  |   Program  |   Preoti  |   Sfinti  |   Minuni  |   Activitate  |   Conducere  |   Donatori  |   Asociatia  |   Galerie
Crestinism Ortodox